Zavařená rajčata po ájurvédsku

06.09.2021

Úvodem je třeba říci, že v ájurvédě preferujeme vždy čerstvé (nezavařené) potraviny. Otázkou však zůstává, co s tím kvantem rajčat, které se letos (na rozdíl od loňského léta) urodily. Troufám si říci, že rajčata z vlastní zahrádky, vlastím úsilím zavařené nahradí v zimě prodávané objekty kulatého tvaru, červené barvy, které sice na první pohled vypadají jako rajčata, ale jako rajčata rozhodně nechutnají. Nabízím zde 3 varianty zavaření rajčat pro využití v zimě, neměly by však být konzumovány na denní bázi, protože čerstvě připravené jídlo nenahradí. 

Základní recept

Jedná se o klasiku, používanou jako základ omáček na těstoviny. Zkuste namísto těstovin klasických použít těstoviny luštěninové, což zvedne výživnou hodnotu celého jídla. Rovněž můžeme použít jako základ polévky (rajčatové či fazolové), či luštěninového pokrmu viz. Ájurvédská kuchařka po celý rok.

  • 5 kg rajčat
  • 4 cibule
  • 6 lžiček soli
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce hořčičného semínka
  • 6 stroužků česneku
  • 5 mrkví
  • 6 řapíků celeru
  • 2 lžíce drceného černého pepře
  • 1 lžíce nového koření
  • 6 bobkových listů
  • 2 lžičky kurkumy
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce tamarinové omáčky

Postup
Na oleji osmahneme hořčičné semínko, přidáme cibuli a česnek, jak cibulka zesklovatí, přidáme nakrájený celer a mrkev. Poté přidáme nakrájená rajčata a zbylé koření, cukr a sůl. Vaříme pod pokličkou cca 30 min do rozvaření rajčat, nahrubo rozmixujeme.


Řecká varianta s lilkem

Tato varianta má s ájurvédou společného pravda méně. Přesto ji uvádím, protože může nabídnout pestrost (která je ájurvédská), ingredience jsou taktéž slučitelné (jdou stejným směrem) a bylinky, byť české, vyvažují kyselost rajčat a lilku. Dají si pozor pouze jedinci se zvýšenou pittou (ohněm) v těle, pro které by tato varianta mohla být příliš zahřívací. Může posloužit jako základ do luštěninových pokrmů či lilkových lasagní (zkusme zde dodržet zásadu ájurvédy alespoň v tom, že vynecháme bešamelovou část a nebudeme tak kombinovat kyselou chuť rajčat s mlékem).

  • 5 kg rajčat
  • 4 střední lilky (cukety)
  • 4 cibule
  • 6 lžiček soli
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce hořčičného semínka
  • 8 stroužků česneku
  • 2 lžíce drceného černého pepře
  • 1 lžíce nového koření
  • 6 bobkových listů
  • 4 lžíce sušeného oregana
  • 10 snítků tymiánu (použijeme čerstvé lístky)
  • 10 lžic olivového oleje

Postup
Na oleji osmahneme hořčičné semínko, přidáme cibuli a česnek a na kostičky nakrájený lilek. Jakmile začne lilek hnědnout, přidáme nakrájená rajčata a zbylé koření, cukr a sůl. Vaříme pod pokličkou cca 30 min do rozvaření rajčat, nahrubo rozmixujeme.


Asijská varianta s mangoldem

Tato varianta je nejvíc posunutá ájurvédským směrem, pokud bychom ji navíc nezavařovali, ale ihned konzumovali, není jí co vytknout. Bude tvořit dobrý základ luštěninovým pokrmům (např. s cizrnou), v kombinaci s obilovinou a zeleninovým sabdží viz. Ájurvédská kuchařka po celý rok.

  • 5 kg rajčat
  • 30 velkých listů mangoldu
  • 4 cibule
  • 6 lžiček soli
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce hořčičného semínka
  • 8 stroužků česneku
  • 2 lžíce drceného černého pepře
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 8 drcených kari listů
  • 2 lžičky koriandru
  • 4 lžíce tamarindové omáčky
  • 1 lžíce chilli pasty (2 chilli papričky)
  • 4 lžíce kari koření
  • 10 lžic ghí

Postup
Na ghí osmahneme hořčičné semínko, kumín, koriandr, černý pepř a nakrájení chili papričky. Přidáme cibuli a česnek, jak cibulka zesklovatí, přidáme nakrájená rajčata a zbylé koření, cukr a sůl. Vaříme pod pokličkou cca 30 min do rozvaření rajčat, poté přidáme mangold. Nahrubo rozmixujeme.

ZAVAŘENÍ
Rozmixovanou omáčku nalejeme do vyvařených sklenic, zašroubujeme vydezinfikovanými vršky (slivovicí) a otočíme vršky dolů. Jak omáčka zchladne, znovu 30 min sklenice zavaříme v hrnci s vodou, aby se rajčata nezkazila. Poté omáčku používáme do kari, jako součást luštěninových pokrmů (viz. Ájurvédská k uchařka), nebo samostatně s těstovinami.