Sladkokyselá mrkev se zeleninovým seitanem, salátkem z červené řepy a khičari

08.01.2022


Sladko kyselá mrkev

1 seitan special se zeleninou

3 mrkve

1 cibule

½ lžičky hořčičných semínek

½ lžičky římského kmínu

1 česnek

1 lžíce ghí

1 lžička kurkumy

Šťáva ze ¼ citrobu

2 lžíce tamarinové omáčky

Na rozpáleném ghí osmahneme celá semínka kumínu a hořčičného semínka, přidáme cibuli a česnek a posléze mrkev. Na závěr posypeme kurkumou a dosolíme černou solí. Až je mrkev trochu měkká přidáme seitan, tamarinouvou omáčku a zakapneme citronem.

Khičari

2 šálky rýže

2 šálky půlený žlutý mung dál

2 čl kumínu

1/2 čl asafoetida

2 čl kurkuma

2 čl tmavého hořčičného semínka

2 lžičky ghí

Postup: Na pánvi rozehřejeme ghí, osmahneme celé koření (pokud bychom dělali variantu se zeleninou přímo v khičari, tak teď je ten správný čas ji přidat).Do hrnce poté nasypeme propláchnutou rýži a dál a zalijeme 2,5 násolkem vody (tedy na 1 hrnek dálu a rýže náleží 2,5 hrnku vody), dodáme zbylé koření (mletá kurkuma, asafoetida) a vaříme pod pokličkou do měkka.

Salátek

1 červená řepa

1 lžička oleje

1 špetka soli

Šťáva z citronu

Řepu nastrouháme na zalejeme směsí oleje, citronu a soli.